"Ceresc si pamantesc" este un serial documentar despre istoria Bisericii Ortodoxe Ruse.

Episodul 1, "Botezul", cuprinde perioada de la propovaduirea Sf. Evanghelist Andrei pe pamantul Rusiei, aminteste mai multe persecutii ale conducatorilor pagani, care au incercat sa nimiceasca credinta crestina, si pana la cneazul Vladimir care a crestinat poporul rus.

Episodul 2, "Binecredinciosul cneaz", prezinta in special fapte si momente istorice din vietile binecredinciosilor cneji Sfintii Andrei Bogoliubsky si Alexandru Nevski, dar aminteste si de cnejii Vladimir Monomahul si Sf. Daniil.

Episodul 3, "Monahismul" , este prezentat de Vladimir Zamanskij si se concentreaza asupra unui important sfant al Rusiei , Sf. Serghie de la Radonej.

Episodul 4, "Fratia" , ne vorbeste despre o perioada grea din istoria Rusiei, cand catolicii, profitand de navalirile tatarilor dinspre rasarit, incercau sa se extinda in Rusia Apuseana, fie prin conditionarea ajutorului militar de supunerea fata de Papa, fie prin uniatie si persecutia ortodocsilor in orasele ocupate de Polonia si Lituania. O forma de aparare a credintei ortodoxe in aceste imprejurari, au constituit-o "fratiile", organizatii puternice ale rusilor ortodocsi din orasele ocupate.

Episodul 5, "A treia Roma" , povesteste despre profetia monahului Filothei, ca Moscova va deveni a treia Roma, si cum s-a implinit aceasta profetie in plan politic si bisericesc. O parte insemnata a acestui episod este dedicata tarului Ivan cel Groaznic, infatisat si in recentul film artistic regizat de Pavel Lungin, "Tarul".

Episodul 6, "Schisma" , povesteste despre schisma din Biserica Ortodoxa Rusa de la sfarsitul secolului 17 si despre conditiile premergatoare.

Episodul 7, "Fara patriarh" , povesteste despre domnia lui Petru I, desfiintarea scaunului de patriarh incepand cu aceasta perioada, dar si despre Sfantul Serafim de Sarov si manastirea Diveevo pe care care a ctitorit-o, despre manastirea Optina si Sf. staret Ambrozie, despre Sf. Ioan de Kronstadt.

Episodul 8, "Calea crucii" , este dedicat deceniilor care au urmat revolutiei bolsevice de la 1917 si care pentru Biserica au insemnat persecutie si mucenicie.

Episodul 9, "Apara si mantuieste" , prezinta perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a deceniilor care au urmat.

Episodul 10, "Anul Domnului" , este ultimul episod al serialului si prezinta renasterea Bisericii Ortodoxe Ruse dupa anul 1989, cand a inceput prabusirea regimului comunist.